keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Tunteisiin vetoava sosiaalisen median kampanja koukuttaa

Kuva: Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi


Neliosainen blogisarja esittelee Vuoden museoviestintäteko -palkinnon finalistit. Viimeisenä vuorossa on Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi.

 

Museo- ja tiedekeskus Luupin viestinnässä vaikuttaminen ja kampanjointi sosiaalisessa mediassa ovat merkittävässä osassa. Tähän ovat vaikuttaneet viestinnän vilkastuminen, sosiaalisen kanssakäymisen muuttuminen ja asiakaspalvelun lisääntyminen verkossa. Lisäksi sosiaalinen media on edullinen ja erilainen tapa viestiä.


Luupin sosiaalisen median kohderyhmäkohtaiseksi tavoitteeksi on asetettu potentiaalisen uuden asiakasryhmän, nuorten aikuisten, Luupin toimintaa koskeviin mielikuviin vaikuttaminen. Kanavaksi valittiin sosiaalinen media, sillä nuoret aikuiset viettävät sosiaalisessa mediassa aikaansa ja etsivät sieltä tietoa.

Luupin sosiaalisessa mediassa kertojana on pinkkitukkainen Lulu, joka on tuttu vieras Luupin näyttelyissä ja tapahtumissa. Välillä hän myös kurkkaa kulissien taakse tai intoutuu kokeilemaan itse. Lulu on aina siellä missä tapahtuu: laskeutumassa köydellä Tietomaan tornista, soutelemassa ruuhella kivikauden maisemissa, sytyttämässä tervahautaa tai konservoimassa arvokkaita taideteoksia.

Lulu on tarkkaan mietitty hahmo. Esimerkiksi hakukoneet ja sosiaaliset verkostot limittyvät tiedon hakijan maailmassa saumattomasti yhteen. Hän puhuu samaa kieltä kuin tiedon hakija, jolloin myös sosiaaliseen mediaan viittaavat hakutulokset kasvavat. Lulun suuhun istuu rento puhetapa ja sutjautukset, joihin ei ole totuttu perinteisemmässä viestinnässä.

Rohkeutta tehdä toisin

Sosiaalisen median kampanjat vaativat jatkuvaa läsnäoloa ja ovat lähellä sissimarkkinointia, jolloin vaaditaan rohkeutta tehdä toisin! Kampanjat ovat osa suurempaa tarinaa, jotka nostavat esiin hetkellisesti yhden näkökulman.

Tiedekeskus Tietomaan meriaiheista MOB - Mies yli laidan -näyttelyä markkinoitiin pulloposteilla. Oulun alueelle piilotettiin 20 meriteemaan liittyvään paikkaan pullopostia. Viestien etsinnässä oli mahdollisuus käyttää lorukoordinaatteja, joita julkaistiin sosiaalisessa mediassa. Pullopostin löytäjä pääsi ystävänsä kanssa ilmaiseksi tutustumaan uutuusnäyttelyyn.

Oulun taidemuseon Häntä pystyyn! Terveisin kissat ja koirat -näyttelyn markkinoinnissa käytettiin goodvertisingia eli markkinointia, jonka tavoitteena on hyvän tekeminen. Taidemuseo kampanjoi kodittomien kissojen puolesta. Jokainen kissatarvikkeen kanssa taidemuseon kassalle saapuva asiakas pääsi ilmaiseksi näyttelyyn. Kampanjasta tuli nopeasti viraali ja sitä jaettiin jo saman päivän aikana hurjia määriä. Ihmiset lähtevät helposti mukaan tunteisiin vetoaviin kampanjoihin. Jokainen voi konkreettisesti kokea olevansa hyvä ihminen.

Arjen pienet yksityiskohdat kiinnostavat

Vastaan Luupissa sosiaalisesta mediasta mutta apunani on koko henkilökunta. Kun kerroin, että yksi tykätyimmistä ja jaetuimmista sisällöistämme on kuva, jossa roikkuu hansikkaita pyykkinarulla, työkaverit ymmärsivät, että sosiaalisessa mediassa pelataan aivan eri säännöillä kuin perinteisessä viestinnässä.

Myös johdon tuki on korvaamattoman tärkeää. Blogikirjoitus nähdään tärkeänä työtehtävänä ja siihen kannustetaan. Kevään aikana kaikki kiinnostuneet luuppilaiset koulutetaan sosiaalisen median jos ei nyt mestareiksi niin ainakin moniosaajiksi.

Riikka Harjula
Kirjoittaja työskentelee sosiaalisen median asiantuntijana Luupissa.

Museo- ja tiedekeskus Luuppi on omaperäinen historian, tieteen ja taiteen keskus, johon kuuluvat Oulun taidemuseo, Tiedekeskus Tietomaa, Pohjois-Pohjanmaan museo, Kierikkikeskus, Turkansaaren ulkomuseo ja neljä kesämuseota.

 

Vuoden museoviestintäteko -kilpailun voittaja julkistetaan Museopäivillä 19.5.2015.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti