perjantai 8. huhtikuuta 2016

Sisällöt vaihtoon, sesongit uusiksi

Amy Milesin nukkekodin piirustussalonki, Englanti, 1890. Nukkekodin korkeus 120,4 cm, leveys 143 cm, syvyys 450 cm. © Victoria and Albert Museum, London.

Aboa Vetus & Ars Novan upea nukkekotinäyttely päättyy sunnuntaina. Johanna Lehto-Vahtera kertoo nyt näyttelyn matkasta museoon ja sieltä eteenpäin.

Historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Novan näyttelyprofiili painottuu arkeologiaan, historiaan ja nykytaiteeseen ja muotoillaan paikoilleen maanalaisessa Aboa Vetuksessa, Rettigin palatsin taidemuseotiloissa ja kahdessa galleriatilassa. Yleensä esillä on kuusi näyttelyä. Suurin osa kävijöistä tulee museoon nähdäkseen palan Suomen keskiaikaa, mutta taidenäyttelyn vetämänä tulee yhä useampi. Ja kuten muillakin museoilla, myös meillä näyttelykohtaiset kävijämäärät vaihtelevat suuresti. Kesäsesonki on selkeästi talvea vilkkaampi.

Halusimme kokeilla jotain uutta ja siirtyä hetkeksi sivuun kuvataiteen ja arkeologian parista, tarjota kävijöille vaihtelua, ja tehdä sen keskellä pimeintä vuodenaikaa. Otimme kiinni ajasta, jolloin muutenkin kohderyhmäämme kuuluvilla perheillä on vapaata: joululomalla, hiihtolomalla ja pääsiäisen aikaan. Tämä ajanjakso sopii tunnelmoinnille ja viihtymiselle sisätiloissa juuri silloin kun pimeys on syvimmillään.

Muutimme koko museon puoleksi vuodeksi toiseen moodiin: Päänäyttelynä toteutettiin Nukkekoteja Victoria & Albert Museum of Childhoodin kokoelmasta. Lisäksi toteutettiin teemaan sopiva kokoelmanäyttely, Juhana Moisanderin tilausteos Takkahuone-galleriassa sekä kaksi ihanaa leikin kestävää nukkekotia ja muuta puuhattavaa Aboa Vetuksen alueella. Omatila-galleriaan toteutettiin kolme pienoismaailmoihin sukeltavaa näyttelyä. Oheisohjelma koottiin luennoista, kursseista, työpajoista, satutunneista ja erikoisopastuksista. Museokaupan valikoima täydensi minimaailmakokemusta.

Nukkekoteja V&A Museum of Childhoodin kokoelmasta on kiertonäyttely, joka valmistui ja avattiin Lontoossa vuosi sitten ja joka matkasi viime syksynä ensimmäisenä kohteenaan meille. Näyttelyn suunnittelu ja toteuttaminen Turkuun vei vuosia. Niiden kuluessa oli hyvää aikaa suunnitella talvisesonkiamme, johon kuului myös se, että näyttelyn pituus sekä sen ripustus- ja purkuajat olivat normaalia pidemmät.


Näkymä NUKKEKOTEJA Lontoon Victoria and Albert Museum of Childhoodin kokoelmasta -näyttelyyn. Kuvassa Peggy Lines' Dolls' House (Englanti, 1933-1936). Kuva Jari Nieminen/Aboa Vetus & Ars Nova.

Kokeilu kannatti, sillä palaute ja kävijämäärä on ylittänyt kaikki odotuksemme. Haaveilimme jonoista, joita todella syntyikin viikko toisensa perään! Oli mahtavaa kuulla, miten museolehtorin jouluiseen satuhetkeen osallistui jättiyleisö, kokea se, että lapset lähtevät itkien museosta kesken hyvän leikin, nähdä, miten tavoitimme uudenlaisen museoyleisön, nähdä, miten vitriinit täyttyivät nenänjäljistä päivittäin sekä saada luennot ja opastukset järjestään täyttymään. Opimme paljon myös yhteistyöstä meitä paljon suuremman museon kanssa. Puhumattakaan siitä, miten omat työprosessimme kehittyivät.

Ykköstavoitteemme oli tarjota kävijöillemme ainutlaatuisen hienoja esineitä, joita ei suomalaisiin kokoelmiin kuulu. Tämä tavoite toteutui, ja saimme myös paljon muuta. Oli mukavaa irrotella. Suosittelen! Nukkekodit jatkavat matkaa Turusta Washingtoniin...

Johanna Lehto-Vahtera
Kirjoittaja on Aboa Vetus & Ars Nova -museon museonjohtaja ja Suomen museoliiton hallituksen jäsen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti